De Kleine Roos is 'groen'!

Groen en duurzaam

Onze crèche is op een praktische manier gebaseerd op milieubewustzijn. Een kartonnen doos bijvoorbeeld kan weer gebruikt worden als boot of huis en daarna in de papierbak. Samen naar de glas- en papierbak gaan wordt een leuke activiteit.

Natuurvoeding en natuurproducten

We maken zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke materialen en de voeding komt voornamelijk uit de natuurvoedingswinkel. Wat overigens niet betekent dat er niets meer mag of kan, want af en toe iets snoeperigs of 'onverantwoords' is erg lekker en voorkomt dat we dogmatisch worden.

De verzorgingsproducten en middelen voor de kleine ongelukken die wij in ons dagverblijf gebruiken zijn van het merk Weleda en Dr. Hauschka, gemaakt van natuurlijke, plantaardige ingrediënten zonder conserveringsmiddelen en kleurstoffen. Hier hebben wij al jaren zeer goede ervaringen mee.

Wij zorgen voor fruit, brood, beleg, yoghurt, thee, soepstengels, knäckebröd et cetera en eventuele aanpassingen in verband met allergieën. Ouders zorgen dan voor luiers en flesvoeding. Het voordeel is dat iedereen zijn/haar eigen merk kan inbrengen.

Tuin = avontuur

In onze fantastische en grote tuin zijn we dagelijks te vinden, in elk jaargetijde. De kinderen kunnen er rennen, fietsen, voetballen, skippyballen, stoepkrijten, tuinieren, bellenblazen, in de zandbak en nog veel meer leuke dingen.

Door al deze activiteiten leren de kinderen op elkaar letten en uit te kijken voor elkaar.

We hebben ook speciaal een tegel opgehoogd zodat ze leren wat oneffenheden zijn en hoe je daar over heen kunt. In het gras hebben we ook nog een grotere heuvel gemaakt.

De boompjes zijn bewust zo neergezet dat ze er omheen kunnen slingeren. Ze hebben er veel plezier mee. Bovendien is het erg goed voor hun motoriek en coördinatie.

We hebben bewust geen speeltoestellen -zoals wip, klimrek, glijbaan- in de tuin. Omdat we er dan altijd bij moeten staan en opletten dat er geen ongelukken gebeuren. Wij vinden het leuk als ze ook zelf en alleen buiten kunnen spelen.

We hebben gekozen voor bloempotten in de tuin. Voor de sfeer en mooie aanblik, maar ook omdat kinderen het heel leuk vinden om te zaaien. Samen tuinieren en de planten verzorgen vinden ze -net als wij- geweldig om te doen.

Bezoek huisdieren


We hebben geen vaste huisdieren. Wel hangen er in de kamer foto’s van al onze huisdieren. Ouders met hond kunnen deze meenemen bij brengen of halen, tot grote vreugde van de kinderen. Zo leren ze veilig met dieren omgaan. Angstige kinderen komen op deze manier over hun angst heen en leren dat dieren lief en leuk zijn. Soms ook andersom: dan leert een hond dat kinderen ook leuk zijn.

Omgeving


Er komen ook vaak vrachtwagens, politie, grasmaaier, brommers en dergelijke voorbij die veel bekijks krijgen. Zo leren ze spelenderwijs kijken naar wat er om hen heen gebeurt en aanwezig is.

De Kleine Roos is een vrije plek.

Wat ontzettend leuk is om te zien is dat onze kinderen zich zo vrij bewegen. Ze spelen, soms op zichzelf - soms samen. Dat er contact is, dat we samen zijn en dat we veel plezier hebben dat is super!